Help mijn hoeslakens en overtrekken kreuken!

warm bed

Oplossingen tegen kreuken van beddengoed

Een veelvoorkomend probleem is dat hoeslakens en dekbedovertrekken vaak de neiging hebben om te kreuken, in de was en ook na het wassen. Zeker als je net nieuw beddengoed hebt, wil je dat het er op je bed ook goed uitziet. Kreukels in je dekbedovertrek maken dan ook niet de indruk die je graag zou willen. Gelukkig zijn er een aantal praktisch toepasbare oplossingen die helpen bij het voorkomen en tegengaan van kreuk.

Zo verminder je kreuken tijdens het wassen

  • Liefst een dekbedovertrek en hoeslaken altijd los wassen, zonder andere items in de trommel. Als beddengoed in elkaar verstrengelt raakt, met andere items gaat het sneller kreuken.
  • Gebruik indien mogelijk altijd een fijn was-programma, bij voorkeur met anti-kreuk.
  • Zodra het was-programma afgelopen is direct uit de wasmachine halen. Hoe langer het nat blijft in de wasmachine hoe meer het kan gaan kreuken.

Zo verminder je kreuken tijdens het drogen

  • Als je je beddengoed aan de waslijn droogt, hang het dan zo royaal mogelijk uit. Zorg ervoor dat je lakens zo min mogelijk in elkaar zitten, om te voorkomen dat er vochtige ophopingen ontstaan.
  • Doe je je bed-textiel in de droger, gebruik dan een zo laag mogelijke temperatuur. Je kunt hier het beste je beddengoed niet tot kurk-droog laten drogen, maar tot het nog heel licht vochtig aanvoelt. Zodra het naar kurk-droog wordt, gaat het meer kreuken.

Kreukels weghalen tijdens het opdekken

Ben je je bed aan het opdekken en er zijn nog kreukels? Dan is dit het moment om met de plantenspuit aan de slag te gaan. Dek je bed zo strak mogelijk op, en spray het oppervlak van je dekbedovertrek of hoeslaken dan in met de plantenspray (met water). Neem een stapje terug en kijk hoe de kreukels langzaam maar zeker verdwijnen uit je beddengoed.

Nog meer vragen of wassen en nuttige wastips

Moet ik mijn nieuwe beddengoed wassen voor gebruik?

Voordat je je nieuwe hoeslaken of dekbedovertrek in gebruik neemt dien je het altijd 1 keer te wassen. Dit heeft meerdere redenen.

  • Veel fabrikanten voegen een stijfsel toe aan het product, om ervoor te zorgen dat het kreukvrij in de verpakking zit. Dit stijfsel dien je er eerst uit te wassen, zodat het beddengoed beter ademt.
  • Daarnaast worden hoeslakens standaard altijd iets ruimer gemaakt dan op de verpakking staat aangegeven. Dit komt omdat katoenen draden bij het wassen (eerste keer) altijd nog iets verder in elkaar trekken en daardoor het hoeslaken pas zijn uiteindelijke afmeting bereikt. Fabrikanten houden hier rekening mee bij het maken en daarom zijn hoeslakens, altijd iets groter voor het in gebruik nemen.

Help, er zitten witte strepen in mijn beddengoed!

Heb je verkleuringen in je beddengoed (een soort witte strepen die her en der te zien zijn), dan zijn het waarschijnlijk schuurstrepen. Schuurstrepen ontstaan soms bij het wassen van textiel (vaak zie je dit bij broeken) in een wasmachine. Als een wasmachine te vol wordt geladen dan kan het gebeuren dat de stof te dicht op elkaar gedrukt wordt en tijdens het roteren gaat schuren, waardoor strepen in de stof ontstaan.

Het ook voorkomen dat het wasmiddel niet geheel is opgelost en dat daardoor de strepen nog zichtbaar zijn. Als het achtergebleven wasmiddel is, dan zou dit er af gaan als u het overtrek of hoeslaken nog een keer wast, zonder wasmiddel. Als het er daarna niet af is, dan zijn het helaas blijvende schuurstrepen.

Mijn Velours hoeslaken sneeuwt

Een probleem wat niet zoveel voorkomt maar toch voor merkwaardige taferelen kan zorgen is een hoeslaken dat pluisjes verliest. Zoveel pluisjes dat het lijkt te sneeuwen. Dit “sneeuwen” doet zich soms voor bij nieuwe hoeslakens van Velours. Velours is een stof die is geweven door middel van aangeschakelde kleine lusjes. De lusjes worden aan bovenzijde doorgeschaafd (gesneden) waardoor de stof de kenmerkende zachte touch krijgt. Door het schaven komen er talloze kleine stofstukjes vrij die tijdens het productie-proces weg worden gezogen met een soort stofzuiger.

Soms kan het gebeuren dat er toch wat stofdeeltjes achterblijven die er dan bij het ingebruik nemen van het hoeslaken alsnog uitkomen. Dit is niet geheel te voorkomen en de sneeuw verdwijnt altijd na 1 tot 2 wasbeurten. Een praktische oplossing om hier sneller vanaf te geraken is om het hoeslaken voor ingebruikname 1 x te wassen (apart) en daarna 1 x apart te drogen in de droogtrommel. De filter van de droogtrommel zal dan een groot deel van de pluisjes wegfilteren.  

Ontdek nog meer handige tips en weetjes over matrassen, slapen en beddengoed

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.