Uitleg over de verschillende stoffen voor hoeslakens en overtrekken

Er is ruime keuze in verschillende stoffen voor hoeslakens. Op de foto lijken de stoffen vaak veel op elkaar, maar er zitten wel degelijk grote verschillen tussen de verschillende stoffen. We bespreken de meest populaire stoffen (nog altijd katoen en satijn) en laten zien wat de voordelen en nadelen zijn van elke stofsoort.

Stofsoorten in beknopt overzicht:

  • Katoenen stof wordt gemaakt van 100% katoenen draden. Katoen voelt koel en licht stroef aan.
  • Satijnen stof wordt van gemaakt van minimaal 200 katoenen draden per inch. Door de speciale manier van weven voelt Satijn zacht, glad en licht glanzend aan.
  • Percal stof wordt ook gemaakt van minimaal 200 katoenen draden per inch. De weeftechniek is anders dan satijn waardoor de stof heel zacht en soepel aanvoelt, maar zonder de kenmerkende glans en gladheid van satijn.
  • Jersey stof is een combinatie van katoen en lycra. Jersey is een elastisch en voelt zacht en warm aan.
  • Flanel stof wordt gemaakt van een dikke laag katoen, waarvan het oppervlakte is geruwd. Flanel voelt zacht en behaaglijk warm aan.
  • Velours stof lijkt sterk op fluweel. De lusjes van velours zijn doorgesneden, waardoor het zacht en licht pluizig aanvoelt.

HOESLAKENS

Percal Jersey Katoen Satijn Flanel Velours

DEKBEDOVERTREKKEN

Percal Jersey Katoen Satijn Flanel
Bekijk ruim 2.100 hoeslakens
Naar de Percal hoeslakens

Uitgebreide uitleg over de verschillende Stofsoorten

Nu we op op hoofdlijnen de stoffen hebben bekeken, bespreken we de verschillende stoffen hieronder op een meer gedetailleerd niveau.

Wat is katoen?

Katoen is in de basis een vezel afkomstig van de katoenplant. Deze vezels worden geoogst en na een proces verwerkt tot katoenen draden. van deze draden worden ontzettend veel verschillende producten geweven. Denk aan kleding, maar slaapgerelateerd vooral aan hoeslakens, dekbedovertrekken en tijken van bijvoorbeeld dekbedden en hoofdkussens.

Katoen is luchtdoorlatend en daarmee uitermate geschikt voor het gebruiken van goed ademende hoeslakens. Katoenen hoeslakens voelen daardoor altijd koel en fris aan en zijn daarmee ideaal voor gebruik in de zomer.

Wat is Maco-Katoen?

Katoen afkomstig uit Egypte wordt ook wel Maco-katoen genoemd. Maco katoen wordt gewonnen in het noorden van Egypte. De vruchtbare grond van de Nijl-Delta en het warne zee-klimaat zorgen ervoor dat de katoen van zeer hoge kwaliteit is. De Maco-katoen is zeer vormvast en hoog-elastisch en is daarmee ideaal voor het maken van hoeslakens. Maco-Katoen wordt ook wel geschreven als Mako-Katoen.

Wat bedoelen ze met Katoen-Percal en Katoen-Satijn?

Katoen is ook de basis-draad voor de andere stofsoorten. De benamingen Katoen-Percal en Katoen-Satijn betekenen, dat er katoenen draden zijn gebruikt om een percal of satijn stof van te maken. Bij hele goedkope hoeslakens en overtrekken wordt de term Satijn geweven van gebruikt, maar is de draad dan van polyester (kunstmatig materiaal) Dit voelt minder comfortabel aan en ademt beduidend minder.

Wat is Satijn?

Satijn is een weeftechniek waarbij garens heel dicht op elkaar geweven worden, waardoor stof heerlijk soepel wordt. Katoen wordt ‘satijn’ geweven dat een fluweelzachte stof ontstaat, waarvan de mooiste kwaliteit overtrekken en hoeslakens worden gemaakt. Een product van satijn staat garant voor vele jaren slaapplezier. Satijn heeft een kenmerkende gladde, licht glinsterende uitstraling.

Je mag een stof satijn noemen als er minimaal 200 draden per inch gebruikt worden in de stof. de dichtheid wordt ook wel gemeten in TC. TC300 betekent dat er 300 draden per inch geweven zijn in de stof. Op slaaptevreden vind je verschillende kwaliteiten satijn. Satijn wordt gebruikt in satijnen hoeslakens, laken en verschillende satijnen dekbedovertrekken.

Vind Satijnen hoeslakens

Wat is Percal?

Percal is een weeftechniek waarbij gebruik gemaakt wordt van een platbinding. Deze techniek zorgt er voor dat de garen dicht op elkaar worden geweven, maar zonder de glans die kenmerkend is voor satijn.

Percal is in feite een zeer luxe uitvoering van katoen. Katoen mag Percal genoemd worden als de draaddichtheid ten minste 200 TC (threat-count) is. Percal is erg soepel en comfortabel. Het voelt koel en glad aan en geeft een luxe tot zeer luxe uitstraling. Percal wint snel aan populariteit in Nederland en België. Mensen die graag iets beters willen dan katoen, kiezen liever voor deze luxere variant.

Percal is een overkoepelende benaming voor termen als: Percal-katoen, Percale katoen en Percaline katoen. Op Slaaptevreden vind je 2 verschillende kwaliteiten Percal hoeslakens. Percal TC200 en Percal TC400. Het verschil zit hier in de draaddichtheid. In de TC200 worden 200 draden per inch verweven, in de TC400 worden liefst 400 draden per inch geweven. De TC400 voelt hierdoor nog dikker en luxer aan.

Vind Percal hoeslakens

Wat is Flanel?

Zoals gezegd is flanel een dikkere uitvoering van katoen. De bovenste laag van het katoen wordt zachtjes machinaal geruwd. Dit verruwen van de stof geeft een zacht en aaibaar effect op de stof en wordt als zodanig flanel genoemd. Flanel is een product dat vroeger zeer populair was, met name in de winter, omdat de stof warm en behaaglijk aanvoelt. Flanel wint wel langzaam weer wat aan populariteit en is een vaak gekozen hoeslaken in de wintertijd. Bekijk Flanellen hoeslakens en Flanellen overtrekken.

Wat is Velours?

Velours is een stof die lijkt op fluweel. De lusjes van velours zijn doorgesneden, waardoor het zacht en licht pluizig aanvoelt. Door de structuur van de stof is het licht glanzend. Velours wordt ook wel geassocieerd met fluweel en voelt zacht en rijkelijk aan. Velours wordt veelal gebruikt voor het maken van hoeslakens.

Wat is het verschil tussen Fluweel en Velvet?

Fluweel, is een stofsoort waarbij kleine katoenen lusjes aan elkaar worden geweven waardoor aan een zachte en glanzende stof ontstaat. Vaak worden de lusjes (poollusjes) doorgesneden, waardoor er een harig oppervlak ontstaat. Dit voelt dan fluweelzacht aan. Velvet is de Engelse term voor fluweel en daarmee exact hetzelfde als fluweel.

Wat is het verschil tussen Fluweel en Velours?

Velours is in feite de Franse term voor fluweel. Er is een heel klein verschil tussen fluweel en velours. Velours is een gesneden variant van fluweel en is heel zacht door dat lossnijden van de poollusjes en glanst iets minder dan fluweel.

Wat is Jersey?

Jersey is een combinatie stof. Jersey wordt altijd gemaakt van een deel katoenen draden aangevuld met lycra. Lycra is een synthetische vezel die een hoge mate van elasticiteit bevat. Door het gebruik van een klein percentage lycra, krijgen jersey hoeslakens de kenmerkende stretch. Deze stretch is ideaal voor het maken van hoeslakens. Doordat elk matras anders is in hoogte en vorm, passen niet alle hoeslakens automatisch heel mooi om het matras heen. Bij jersey hoeslakens rekt de stof makkelijk mee op op kun je een matras eenvoudiger strak opdekken. Jersey is altijd wel een wat warmere stof. In de zomer kun je hierdoor wat meer transpireren op een jersey hoeslaken en wordt er vaak in de zomer een katoenen hoeslaken gebruikt.

Je kunt kiezen uit de volgende kwaliteiten jersey:

Overzicht eigenschappen

materiaal gevoelstemperatuur voelt aan uitstraling prijsstelling
katoen koel glad en licht stroef mat gemiddeld
satijn koel glad en zijdezacht glanzend duurder
percal koel glad en luxe mat duurder
flanel warm geribbeld en dik mat gemiddeld
jersey warm zacht en licht geribbeld mat voordelig tot duurder
velours warm fluweelzacht en geribbeld glanzend voordelig

Ben je benieuwd hoe de verschillende stoffen aanvoelen?

Je kunt bij ons gratis stofstalen aanvragen van de verschillende stoffen. Zo kun je zelf voelen hoe een stof aanvoelt. Heb je nog vragen, stel ze gerust. Wij helpen je graag. Mail je vraag gerust naar: info@slaaptevreden.nl

Wat is een de beste stof voor een hoeslaken?

Dit is een goede vraag. Er is eigenlijk niet 1 standaard antwoord. Het beste hoeslaken is het hoeslaken dat voldoet aan jouw wensen. Elke stof heeft zijn eigen voor-en-nadelen. JE kunt het beste een hoeslaken kiezen in de stof die het meest overeenkomst bij de wensen en eisen die je aan de stof stelt.

Op zoek naar een nieuw hoeslaken?

Op Slaaptevreden kun je kiezen uit ruim 2.100 verschillende hoeslakens. We hebben hoeslakens in elke gewenste uitvoering, afmeting, hoogte en kleur.

We leveren hoeslakens voor matrassen en toppers, met enkele en ook met dubbele split. Je kunt kiezen uit verschillende merken, waaronder Dommelin, Romanette en Poyldaun. Ook is het mogelijk om een hoeslaken op maat te laten maken. Alles is mogelijk. We hebben een grote selectie witte hoeslakens, Extra hoge hoeslakens en verkoelende hoeslakens.

Bekijk ruim 2.100 hoeslakens

Gratis Stoffen monsterpakket

Wilt u het verschil zien en voelen tussen Satijn, Percal en Katoen? Wij sturen u graag een pakketje met deze verschillende stoffen. Vraag het gratis monsterpakketje direct aan: