Uitleg over de verschillende stoffen

Er is ruime keuze in verschillende stoffen voor hoeslakens. Op de foto lijken de stoffen vaak veel op elkaar, maar er zitten  wel degelijk grote verschillen tussen de verschillende stoffen. We bespreken de meest populaire stoffen (nog altijd katoen en satijn) en laten zien wat de voordelen en nadelen zijn van elke stofsoort.

Stofsoorten in beknopt overzicht:

  • Katoen: stof gemaakt van 100% katoenen draden. voelt koel en licht stroef aan.
  • Satijn. stof van gemaakt van minimaal 200 katoenen draden per inch. Satijn voelt zacht en licht glanzend aan.
  • Percal: stof van gemaakt van minimaal 200 katoenen draden per inch. Percal voelt soepel en luxe aan.
  • Jersey: stof combinatie van katoen en lycra. Jersey is een elastische stof die zacht en warmer aanvoelt.
  • Flanel: stof van dikke laag katoen, waarvan het oppervlakte is geruwd. Flanel voelt zacht en behaaglijk warm aan.
  • Velours: stof die lijkt op fluweel. De lusjes van velours zijn doorgesneden, waardoor het zacht en licht pluizig aanvoelt.

Uitgebreide uitleg over de verschillende Stofsoorten

Nu we op op hoofdlijnen de stoffen hebben bekeken, bespreken we de verschillende stoffen hieronder op een meer gedetailleerd niveau.

Wat is katoen?

Katoen is in de basis een vezel afkomstig van de katoenplant. Deze vezels worden geoogst en na een proces verwerkt tot katoenen draden. van deze draden worden ontzettend veel verschillende producten geweven. Denk aan kleding, maar slaapgerelateerd vooral aan hoeslakens, dekbedovertrekken en tijken van bijvoorbeeld dekbedden en hoofdkussens.

Katoen is luchtdoorlatend en daarmee uitermate geschikt voor het gebruiken van goed ademende hoeslakens. Katoenen hoeslakens voelen daardoor altijd koel en fris aan en zijn daarmee ideaal voor gebruik in de zomer.

Wat is Satijn?

Satijn is een weeftechniek waarbij garens heel dicht op elkaar geweven worden, waardoor stof heerlijk soepel wordt. Katoen wordt ‘satijn’ geweven dat een fluweelzachte stof ontstaat, waarvan de mooiste kwaliteit overtrekken en hoeslakens worden gemaakt. Een product van satijn staat garant voor vele jaren slaapplezier. Satijn heeft een kenmerkende gladde, licht glinsterende uitstraling.

Je mag een stof satijn noemen als er minimaal 200 draden per inch gebruikt worden in de stof. de dichtheid wordt ook wel gemeten in TC. TC300 betekent dat er 300 draden per inch geweven zijn in de stof. Op slaaptevreden vind je verschillende kwaliteiten satijn. Satijn wordt gebruikt in satijnen hoeslakens, laken en verschillende satijnen dekbedovertrekken.

Wat is Percal?

Percal is een weeftechniek waarbij gebruik gemaakt wordt van een platbinding. Deze techniek zorgt er voor dat de garen dicht op elkaar worden geweven, maar zonder de glans die kenmerkend is voor satijn.

Percal is in feite een zeer luxe uitvoering van katoen. Katoen mag Percal genoemd worden als de draaddichtheid ten minste 200 TC (threat-count) is. Percal is erg soepel en comfortabel. Het voelt koel en glad aan en geeft een luxe tot zeer luxe uitstraling. Percal wint snel aan populariteit in Nederland en België.  Mensen die graag iets beters willen dan katoen, kiezen liever voor deze luxere variant.

Wat is Flanel?

Zoals gezegd is flanel een dikkere uitvoering van katoen. De bovenste laag van het katoen wordt zachtjes machinaal geruwd. Dit verruwen van de stof geeft een zacht en aaibaar effect op de stof en wordt als zodanig flanel genoemd. Flanel is een product dat vroeger zeer populair was, met name in de winter, omdat de stof warm en behaaglijk aanvoelt. Flanel wint wel langzaam weer wat aan populariteit en is een vaak gekozen hoeslaken in de wintertijd.

Wat is Velours?

Velours is een stof die lijkt op fluweel. De lusjes van velours zijn doorgesneden, waardoor het zacht en licht pluizig aanvoelt. Door de structuur van de stof is het licht glanzend. Velours wordt ook wel geassocieerd met fluweel en voelt zacht en rijkelijk aan. Velours wordt veelal gebruikt voor het maken van hoeslakens.

Wat is Jersey?

Jersey is een combinatie stof. Jersey wordt altijd gemaakt van een deel katoenen draden aangevuld met lycra. Lycra is een synthetische vezel die een hoge mate van elasticiteit bevat. Door het gebruik van een klein percentage lycra, krijgen jersey hoeslakens de kenmerkende stretch. Deze stretch is ideaal voor het maken van hoeslakens. Doordat elk matras anders is in hoogte en vorm, passen niet alle hoeslakens automatisch heel mooi om het matras heen. Bij jersey hoeslakens rekt de stof makkelijk mee op op kun je een matras eenvoudiger strak opdekken. Jersey is altijd wel een wat warmere stof. In de zomer kun je hierdoor wat meer transpireren op een jersey hoeslaken en wordt er vaak in de zomer een katoenen hoeslaken gebruikt.

Overzicht eigenschappen

materiaalgevoelstemperatuurvoelt aanuitstralingprijsstelling
katoenkoelglad en licht stroefmatgemiddeld
satijnkoelglad en zijdezachtglanzendduurder
percalkoelglad en luxematduurder
flanelwarmgeribbeld en dikmatgemiddeld
jerseywarmzacht en licht geribbeldmatvoordelig tot duurder
velourswarmfluweelzacht en geribbeldglanzendvoordelig

Ben je benieuwd hoe de verschillende stoffen aanvoelen?

Je kunt bij ons gratis stofstalen aanvragen van de verschillende stoffen. Zo kun je zelf voelen hoe een stof aanvoelt. Heb je nog vragen, stel ze gerust. Wij helpen je graag. Mail je vraag gerust naar: info@slaaptevreden.nl