De meeste gestelde vragen over matrassen

vragen over matrassen

De meeste gestelde vragen over matrassen

Er wordt veel, heel veel geschreven over matrassen. Gemiddeld 1 x per 10 jaar trekken de mensen er op uit om een nieuwe matras voor zichzelf uit te zoeken. De vraag is dan natuurlijk welk matras het beste bij jou past. Er zijn veel verschillende matrassen verkrijgbaar, en elk matras heeft zo zijn eigen eigenschappen, voordelen en nadelen. Om je op weg te helpen, beantwoorden we hieronder een aantal van de meest gestelde vragen over matrassen. Staat je vraag er niet bij? Mail ons dan gerust en dan zoeken wij het voor je uit.

Waar zijn matrassen van gemaakt?

Matrassen zijn gemaakt van verschillende materialen. Een matras bestaat in beginsel uit 2 delen, te weten: de matraskern en de matras tijk. De meest voorkomende matraskernen zijn gemaakt van: metalen veren (pocket-veren), Latex (natuurrubber) Polyether/Koudschuim (synthetisch rubber) of traagschuim (ook synthetisch) De tijk is vaak gemaakt van katoen, elasthan, velours, damast of een combinatie van deze materialen.

Wat is de meest verkocht matrassoort?

In Nederland en België zijn de meest verkochte matrassen voor kinderen: polyether matrassen (dit vanwege de gunstige prijs) en voor volwassenen Pocketveren matrassen (deze worden vaak verkocht in combinatie met een boxspring.

Welke matras is geschikt voor een boxspring?

Op een boxspring wordt vaak een matras met een kern van metalen veren gebruikt. De eenvoudige variant is een binnenvering matras, de luxere variant is een pocketvering matras. Een goede boxspring heeft een kern van veren en door er ook een matras op te plaatsen met een kern met veren krijg je het boxspring-effect. Wat feitelijk 2 lagen veren op elkaar zijn. Al dan niet gecompleteerd met een topmatras voor extra comfort. Verder kan vrijwel elk type matras op een boxspring worden geplaatst.

Wat is belangrijker, de matras of de bodem?

Hiervoor geldt de volgende stelregel: gemiddeld haal je 80% van het comfort uit het matras en 20% van het lig-comfort wordt bepaald door de bedbodem. Je kunt je budget dus het beste inrichten op de keuze voor een goed matras en daar een passende bodem bij uitkiezen. Daarbij komt dat hoe hoger/dikker de matras hoe minder de invloed van de bodem op het lig-comfort zal zijn.

Waar kun je matrassen weggooien?

Oude matrassen kun je inleveren bij een milieustraat in de buurt. Vaak staat er een speciale container (retourmatrassen) waar je het matras kunt inleveren / weggooien. Goed om te weten: De materialen uit deze oude matrassen worden zoveel mogelijk gerecycled voor hergebruik in nieuwe matrassen.

Waarom moet je matrassen draaien?

Vaak gehoord dat matrassen elke 14 dagen wel een keer gedraaid moeten worden. Dit wordt geadviseerd om de levensduur van het matras te verlengen. Doordat je het matras aan de andere kant beslaapt, verdeel je de slijtage gelijkmatiger over beide zijden van het matras. uiteindelijk is het aantal draaimogelijkheden maar beperkt dus verwacht hier geen wonderen van.

Niet elke matras is overigens keer-baar, dus hier moet je altijd even op letten als je een matras aanschaft. Traagschuim matrassen zijn vaak opgebouwd in lagen, van onder naar boven. Als je deze om zou draaien lig je op de onderkant en werkt het matras vanzelfsprekend niet naar behoren.

Wanneer moet je matrassen vervangen en hoe lang gaat een matras mee?

Gemiddeld gaan matrassen zo’n 10 jaar mee. Hoe lang een matras precies meegaat is sterk afhankelijk van een aantal factoren, te weten: de kwaliteit van het matras, je lichaamsgewicht, mate van transpiratie, aantal slaapuren etc etc. Hoe beter je omgaat met je spullen, hoe langer deze doorgaans meegaan. Gebruik van een goede molton, hoeslaken en matrasbeschermer (onderzijde) kunnen bijdragen aan het behoudt van je matras.

Gemiddelde levensduur matrassoorten:

Hoe lang een matras meegaat is afhankelijk van het soort materiaal, maar daarnaast zijn er nog meer factoren die een rol spelen. Iemand die 6 uur per nacht slaapt zal langer met eenzelfde matras doen als iemand die 9 uur slaapt. Hetzelfde geldt voor gewicht. Hoe zwaarder een matras dagelijks belast wordt, hoe sneller deze zal verslijten.

Hoe kun je zien dat je matras versleten is?

Vaak kun je visueel aan een matras zien dat het aan het verslijten is. Er treedt dan vaak kuilvorming op in het matras, al dan niet gepaard gaand met kringvormige vlekken. Er is sprake van kuilvorming als je een rechte lat over het matras legt (liefst in de lengte) en je dan visueel ziet dat er een kuil ter grootte van je pols/hand tussen de lat en het begin van het matras zichtbaar is (in het midden van de matras.

Amelia Matras. Ontdek het Amelia Matras van de firma van Landschoot uit België. Ervaar een heerlijke nachtrust met dit zeer comfortabele pocketvering matras.

Welke matrassen zijn geschikt voor een spiraalbodem?

De best passende matras voor een spiraalbodem is een verende matras. Zowel een binnenvering matras als een pocketvering matras is geschikt. Heb je een verstelbare spiraalbodem, dan is een binnenvering matras niet geschikt, omdat deze niet functioneert op een verstelbare bodem.

Bij een binnenvering matras zijn de veren aan elkaar vervlochten met metaaldraad en als je deze verbuigt, zoals dat gebeurt bij het verstellen van de bodem, dan verbuig je de structuur van het matras.

 • Vlakke spiraalbodem: pocketvering of binnenvering matras
 • Verstelbare spiraalbodem: pocketvering matras

Welke matrassen zijn geschikt voor een lattenbodem?

Verreweg de meest mensen slapen op een lattenbodem. in doorsnee geldt voor lattenbodems hoe meer latten hoe beter de ondersteuning is en hoe meer draagkracht de bodem heeft.

12 tot 14 latten > voor personen tot 75 kg max.  geschikt voor koudschuim, latex en traagschuim matrassen.

26 tot 30 latten > voor personen tot 110 kg max. geschikt voor alle matrassen, muv binnenvering.

40 tot 44 latten < voor personen tot 130 kg max. geschikt voor alle matrassen, muv binnenvering.

Je kunt bijna elke matras op een lattenbodem leggen, met uitzondering van de binnenvering matras. Een binnenvering matras heeft een gladde rechte ondergrond nodig, die overal dezelfde ondersteuning geeft, en is niet geschikt voor een lattenbodem.

Heb je een Pocketvering matras, let er dan op dat de latten niet verder dan 2 tot 2,5 cm uit elkaar liggen. Pocketvering hebben aansluiting nodig van de bodem, om tegendruk te kunnen geven. Als de latten te ver uit elkaar liggen, dan werkt een pocketvering matras niet optimaal, wat ten koste gaat van de levensduur van het matras, en de kwaliteit van je nachtrust.

Welke matrassen zijn geschikt voor een boxspring?

Een boxspring is een hele mooie matrasdrager. Dit komt door de comfortabele vering die over de gehele breedte van een (goede) boxspring hetzelfde is. Meestal bestaat een boxspring uit een verend onderstel in combinatie met een verende matras (pocketvering) Er zijn 3 soorten boxsprings:

 • Boxsprings met een houten plaat aan de bovenzijde (Zeer eenvoudig, niet verend)
 • Boxsprings met een bonelvering kern (van eenvoudig tot gemiddelde kwaltieit)
 • Boxsprings met een pocketvering kern (goede ondersteuning)

Op een verende boxspring kun je een Pocketvering matras, Latex matras, Koudschuim matras of een Traagschuim matras leggen, waarbij een pocketvering matras verreweg het vaakst wordt gekozen.

Welke matrassen zijn geschikt voor een vlavro-bodem?

Vlavro-bodem worden niet of nauwelijks meer verkocht, maar vroeger werd deze bodem vaak geleverd in combinatie met kinderledikanten. Een Vlavro bodem is in feite een hard-board plaat met gaatjes. de gaatjes hebben als enige functie te zorgen voor ventilatie van de bodem. Verder is een Vlavro-bodem zeer hard en kwalitatief de minste bodem voor je matras.

Als je toch een vlavro-bodem hebt en deze niet wilt of kunt vervangen, dan adviseren we je altijd een zo dik mogelijke verende matras te gebruiken. Hoe verder je van de bodem afkomt, hoe minder het effect van de bodem is en de vering in het matras compenseert dan het gebrek aan vering in de bodem.

Er komen veren door het matras, hoe kan dat?

Bij verende matrassen ligt er altijd een beschermende bovenlaag over de veren heen, meestal van koudschuim of traagschuim. Dit zorgt ervoor dat je het metaal van de veren niet tegen je lichaam aan voelt. Als je matras ouder wordt, wordt de schuimlaag steeds iets dunner waardoor je uiteindelijk de veren door de bovenlaag heen voelt komen. Bij onjuist gebruik van een binnenvering matras komt dit ook vaak voor. De veren zijn dan verbogen, waardoor ze niet meer plat aaneensluiten, maar schuin door de schuimlaag heen steken.

Mijn matras is te hard, hoe kan dat?

Over het item, mijn matras is te hard krijgen we vele vele vragen. Er zijn veel mensen die last hebben van een te harde matras, zijn zeer veel vragen. Daarom hebben we hiervoor een aparte blog geschreven. Lees het blog met vragen en antwoorden: help mijn matras is te hard.

Mijn matras is te warm, hoe kan dat?

Over het item, mijn matras is te warm, zijn zeer veel vragen. Daarom hebben we hiervoor een aparte blog geschreven. Lees het blog: help mijn matras is te warm.

warm bed

Mijn matrassen schuiven uit elkaar. Wat kan ik daar aan doen?

Hiervoor zijn meerdere deel-oplossingen die allen in mindere of meerdere mate bijdragen aan het bij elkaar houden van de matrassen.

 • Begin met een strakker katoenen hoeslaken. Als je een jersey hoeslaken hebt, dan stretcht de stof makkelijk mee en houdt het hoeslaken de matrassen in ieder geval niet bij elkaar. Gebruik dan ook een dikkere kwalteit molton van 100% katoen, zodat ook de molton meewerkt in het bij elkaar houden van de matrassen.
 • Onder de matrassen kun je een antislip mat leggen. In plaats 1 mat onder 1 matras te leggen, kun je de mat beter draaien en juist 1 mat onder beide matrassen schuiven. Liefst 1 bij het hoofd-einde en 1 bij het middengedeelte.
 • Wij zijn hier persoonlijk geen fan van maar je kunt als extra versteviging een matraswig in het midden van 2 matrassen leggen. Waarna je de matrassen als geheel verder opdekt met een strakke molton en hoeslaken.
 • Nog drastischer is om er een elastieken band of riem om heen te doen. 1 bij het hoofd-eind en 1 bij het voeteneind.
 • Ten slotte kun je over de matrassen een dikkere topper heen leggen. Maak het geheel op met 1 groot hoeslaken, zodat je meer body krijgt en het geheel zwaarder wordt. Hierdoor zullen de matrassen minder schuiven.

Hoe lang moet je wennen aan nieuwe matrassen?

Hoe lang je precies moet wennen verschilt van persoon tot persoon. Het ligt met name ook aan het verschil tussen je nieuwe en oude matras. Stap je over op een compleet andere ondersteuning, dan kan het vaak langer duren, dan wanneer je eenzelfde matrassoort aanhoudt. Gemiddeld duurt het 7 tot 14 dagen alvorens je er aan gewend bent.

Wij hopen dat uw vragen over matrassen zijn beantwoord. Heeft u verdere vragen, neemt u gerust contact met ons op.

Mijn nieuwe (top)matras ruikt, hoe komt dat?

Verreweg het grootste gedeelte van de matrassen wordt gemaakt uit meerdere delen schuim. Deze schuimlagen en blokken in de matras, worden aan elkaar verlijmd tijdens het assembleren van de matras. Om te voorkomen dat de vaak kwetsbare tijk van het matras na het vervaardigen vuil wordt, wordt de matras na productie direct lucht-en-waterdicht verpakt in meerdere lagen dikke plastic folie.

De lijm die gebruikt wordt heeft altijd een lichte maar kenmerkende geur. Doordat de matras snel wordt ingepakt, kan het zijn dat de lijm-geur nog niet vervlogen is. Dit gebeurt dan na het uitpakken van de matras in de slaapkamer. Deze geur is in het grootste deel van de gevallen binnen enkele dagen dan alsnog geheel vervlogen en de geur verdwenen.

Mijn matrassen schuiven uit elkaar. Hoe kun je 2 matrassen bij elkaar houden?

Veel mensen hebben last van verschuivende matrassen. Doordat je ‘s nachts niet stil ligt, maar gemiddeld 30 keer draait per persoon, kunnen matrassen gaan verschuiven. Matrassen die in een ledikant liggen kunnen minder makkelijk verschuiven, maar matrassen die op een boxspring liggen zonder omranding kunnen vrij gemakkelijk schuiven. De volgende oplossingen kunnen helpen om verschuiven tegen te gaan.

 • Een strak hoeslaken van katoen, satijn of percal. Hoeslakens waar rek in zit, zoals jersey bieden nauwelijks weerstand tegen het verschuiven van matrassen. Een strak hoeslaken houdt de matrassen beduidend beter op zijn plaats. Om dit nog strakker te maken, kun je ook 2 hoeslakens over elkaar een gebruiken. Hierdoor wordt de katoenen laag nog meer versterkt.
 • Een handige oplossing is om een anti-slipmat tussen het matras en de bodem te leggen. Er zijn verschillende soorten anti-slipmatten verkrijgbaar. Als je vlakke bodems of boxen hebt, adviseren we om 2 matten dwars over de bodems te leggen (niet in de lengte maar in de breedte) Op deze manier worden de matrassen aan de onderzijde beter bij elkaar gehouden.
 • Een derde rigoureuze tip is om de matrassen met band aan elkaar vast te maken. 1 Band om de beide hoofdeindes en 1 band om beide voeteneindes. Dit teneinde verschuiving tegen te gaan.

Wilt u graag advies bij het vinden van een nieuwe matras?

Slaaptevreden is de expert in het leveren van matrassen voor goede nachtrust. Bekijk hieronder een greep uit onze collectie. U bent van harte welkom in onze eigen SlaapStudio in Oosterhout waar u kunt proef-liggen op onze matrassen.

Matrassen collectie Slaaptevreden

Vanaf € 599,-
Aanbieding

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.