De meeste gestelde vragen over matrassen

vragen over matrassen

De meeste gestelde vragen over matrassen

Er wordt veel, heel veel geschreven over matrassen. Gemiddeld 1 x per 10 jaar trekken de mensen er op uit om een nieuwe matras voor zichzelf uit te zoeken. De vraag is dan natuurlijk welk matras het beste bij jou past. Er zijn veel verschillende matrassen verkrijgbaar, en elk matras heeft zo zijn eigen eigenschappen, voordelen en nadelen. Om je op weg te helpen, beantwoorden we hieronder een aantal van de meest gestelde vragen over matrassen. Staat je vraag er niet bij? Mail ons dan gerust en dan zoeken wij het voor je uit.

Waar zijn matrassen van gemaakt?

Matrassen zijn gemaakt van verschillende materialen. Een matras bestaat in beginsel uit 2 delen, te weten: de matraskern en de matras tijk. De meest voorkomende matraskernen zijn gemaakt van: metalen veren (pocket-veren), Latex (natuurrubber) Polyether/Koudschuim (synthetisch rubber) of traagschuim (ook synthetisch) De tijk is vaak gemaakt van katoen, elasthan, velours, damast of een combinatie van deze materialen.

Wat is de meest verkocht matrassoort?

In Nederland en België zijn de meest verkochte matrassen voor kinderen: polyether matrassen (dit vanwege de gunstige prijs) en voor volwassenen Pocketveren matrassen (deze worden vaak verkocht in combinatie met een boxspring.

Welke matras is geschikt voor een boxspring?

Op een boxspring wordt vaak een matras met een kern van metalen veren gebruikt. De eenvoudige variant is een binnenvering matras, de luxere variant is een pocketvering matras. Een goede boxspring heeft een kern van veren en door er ook een matras op te plaatsen met een kern met veren krijg je het boxspring-effect. Wat feitelijk 2 lagen veren op elkaar zijn. Al dan niet gecompleteerd met een topmatras voor extra comfort. Verder kan vrijwel elk type matras op een boxspring worden geplaatst.

Wat is belangrijker, de matras of de bodem?

Hiervoor geldt de volgende stelregel: gemiddeld haal je 80% van het comfort uit het matras en 20% van het lig-comfort wordt bepaald door de bedbodem. Je kunt je budget dus het beste inrichten op de keuze voor een goed matras en daar een passende bodem bij uitkiezen. Daarbij komt dat hoe hoger/dikker de matras hoe minder de invloed van de bodem op het lig-comfort zal zijn.

Waar kun je matrassen weggooien?

Oude matrassen kun je inleveren bij een milieustraat in de buurt. Vaak staat er een speciale container (retourmatrassen) waar je het matras kunt inleveren. De materialen uit deze oude matrassen worden zoveel mogelijk gerecycled voor hergebruik in nieuwe matrassen.

Waarom moet je matrassen draaien?

Vaak gehoord dat matrassen elke 14 dagen wel een keer gedraaid moeten worden. Dit wordt geadviseerd om de levensduur van het matras te verlengen. Doordat je het matras aan de andere kant beslaapt, verdeel je de slijtage gelijkmatiger over beide zijden van het matras. uiteindelijk is het aantal draaimogelijkheden maar beperkt dus verwacht hier geen wonderen van.

Niet elke matras is overigens keer-baar, dus hier moet je altijd even op letten als je een matras aanschaft. Traagschuim matrassen zijn vaak opgebouwd in lagen, van onder naar boven. Als je deze om zou draaien lig je op de onderkant en werkt het matras vanzelfsprekend niet naar behoren.

Wanneer moet je matrassen vervangen en hoe lang gaat een matras mee?

Gemiddeld gaan matrassen zo’n 10 jaar mee. Hoe lang een matras precies meegaat is sterk afhankelijk van een aantal factoren, te weten: de kwaliteit van het matras, je lichaamsgewicht, mate van transpiratie, aantal slaapuren etc etc. Hoe beter je omgaat met je spullen, hoe langer deze doorgaans meegaan. Gebruik van een goede molton, hoeslaken en matrasbeschermer (onderzijde) kunnen bijdragen aan het behoudt van je matras.

Gemiddelde levensduur matrassoorten:

Hoe kun je zien dat je matras versleten is?

Vaak kun je visueel aan een matras zien dat het aan het verslijten is. Er treedt dan vaak kuilvorming op in het matras, al dan niet gepaard gaand met kringvormige vlekken. Er is sprake van kuilvorming als je een rechte lat over het matras legt (liefst in de lengte) en je dan visueel ziet dat er een kuil ter grootte van je pols/hand tussen de lat en het begin van het matras zichtbaar is (in het midden van de matras.

welke matrassen zijn geschikt voor een spiraalbodem?

De best passende matras voor een spiraalbodem is een verende matras. Zowel een binnenvering matras als een pocketvering matras is geschikt. Heb je een verstelbare spiraalbodem, dan is een binnenvering matras niet geschikt, omdat deze niet functioneert op een verstelbare bodem. Bij een binnenvering matras zijn de veren aan elkaar vervlochten met metaaldraad en als je deze verbuigd, zoals dat gebeurt bij het verstellen van de bodem, dan verbuig je de structuur van het matras.

Er komen veren door het matras,hoe kan dat?

Bij verende matrassen ligt er altijd een beschermende bovenlaag over de veren heen, meestal van koudschuim of traagschuim. Dit zorgt ervoor dat je het metaal van de veren niet tegen je lichaam aan voelt. Als je matras ouder wordt, wordt de schuimlaag steeds iets dunner waardoor je uiteindelijk de veren door de bovenlaag heen voelt komen. Bij onjuist gebruik van een binnenvering matras komt dit ook vaak voor. De veren zijn dan verbogen, waardoor ze niet meer plat aaneensluiten, maar schuin door de schuimlaag heen steken.

Mijn matras is te hard, hoe kan dat?

Over het item, mijn matras is te hard krijgen we vele vele vragen. Er zijn veel mensen die last hebben van een te harde matras, zijn zeer veel vragen. Daarom hebben we hiervoor een aparte blog geschreven. Lees het blog met vragen en antwoorden: help mijn matras is te hard.

Mijn matras is te warm, hoe kan dat?

Over het item, mijn matras is te warm, zijn zeer veel vragen. Daarom hebben we hiervoor een aparte blog geschreven. Lees het blog: help mijn matras is te warm.

Mijn matrassen schuiven uit elkaar. Wat kan ik daar aan doen?

Hiervoor zijn meerdere deel-oplossingen die allen in mindere of meerdere mate bijdragen aan het bij elkaar houden van de matrassen.

  • Begin met een strakker katoenen hoeslaken. Als je een jersey hoeslaken hebt, dan stretcht de stof makkelijk mee en houdt het hoeslaken de matrassen in ieder geval niet bij elkaar. Gebruik dan ook een dikkere kwalteit molton van 100% katoen, zodat ook de molton meewerkt in het bij elkaar houden van de matrassen.
  • Onder de matrassen kun je een antislip mat leggen. In plaats 1 mat onder 1 matras te leggen, kun je de mat beter draaien en juist 1 mat onder beide matrassen schuiven. Liefst 1 bij het hoofd-einde en 1 bij het middengedeelte.
  • Wij zijn hier persoonlijk geen fan van maar je kunt als extra versteviging een matraswig in het midden van 2 matrassen leggen. Waarna je de matrassen als geheel verder opdekt met een strakke molton en hoeslaken.
  • Nog drastischer is om er een elastieken band of riem om heen te doen. 1 bij het hoofd-eind en 1 bij het voeteneind.
  • Ten slotte kun je over de matrassen een dikkere topper heen leggen. Maak het geheel op met 1 groot hoeslaken, zodat je meer body krijgt en het geheel zwaarder wordt. Hierdoor zullen de matrassen minder schuiven.

Wij hopen dat uw vragen over matrassen zijn beantwoord. Heeft u verdere vragen, neemt u gerust contact met ons op. Slaaptevreden is de expert in het leveren van matrassen voor goede nachtrust. Bekijk hieronder een greep uit onze collectie.

Matrassen collectie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *